TATARI

Tatari su bili jedno od mongolskih plemena, izvornog imena Ta-Ta, koja je Đingis-kan ujedinio i pod zajedničkim imenom Mongoli poveo u najveći osvajački pohod u povijesti. U doba braće Nikole i Petra Zrinskoga Tatari su bili plaćenici u osmanlijskoj vojsci. Naime, pošto je turski sultan Mehmed II uništio Konstantina i njegovo Bizantsko carstvo, preimenovao Konstaninopol u Istambul, pustinjska plemena tražila su način za  preživljavanje. Vješti ratnici, nomadi i osvajači Tatari postali su dio turskih vojnih postrojbi.

Luk i strijela Tatarima su tradicionalno oružje kojim su izuzetno vješto baratali, a u borbi koristili su i koplja, sablje i  drugo. Kada se turska utvrda predala vojsci Nikole Zrinskoga, on je Turke pustio, ali je zapovijedio da se svi Tatari pobiju jer krvoločne plaćenike nije podnosio.

U romanu „Nikola Zrinski – Tatarska strijela“ veliki vezir poslao je kaniškom paši dvije tisuće Tatara da naprave most preko Mure, postave mostobran i omoguće upad turske vojske u Međimurje.