POZOJ

Jedna od starih legendi je i legenda o pozoju (ili pojzija). Naime, močvarno tlo koje se nalazilo uz Dravu i koje je bilo nepristupačno stanovništvu, budilo je narodnu maštu. Čak do kraja 19. stoljeća vjerovalo se da ispod Čakovca leži pozoj kojemu se glava nalazi ispod župne crkve sv. Nikole, a rep ispod starog grada. I u najbližoj okolici Donje  Dubrave postojale su četiri jame u kojima su, po narodnom vjerovanju, živjeli pozoji.

„Pozoj“ zamjenjuje ime zmaja koji leži u močvarnim područjima, među bregovima, odakle ugrožava ljude i stoku. Ime „pozoj“ ili „pojzija“ vjerojatno dolazi od riječi „pozijati“, koja u dijelu kajkavskog narječja znači progutati, prožderati, od nekoga sve uzeti. Močvarna područja uz Dravu, na koja su seljaci puštali pasti stoku od ranog proljeća do sredine ljeta bila su puna sočne trave. Dešavalo se da ponekad stoka utone u močvarne jarke, privučena obiljem zelene trave koja ih je prikrivala, a i ljudi koji su ih spašavali. Vjerovalo se da ih je progutao zmaj.

Seljaci su se bojali močvara i zbog mjehurića koji su se pojavljivali na vodenoj površini zbog močvarnog plina. Vjerovali su da to pozoj diše. Dodatnu stravu prouzrokovale su i ptice močvarice koje su se gnijezdile u močvari i noću ispuštale glasne i jezive krikove.

Legenda o zmaju postoji i u „zmajevskom gradu“ Klagenfurtu (Celovcu). Prema predaji, u tom je području, koje je nekada bilo močvarno i vlažno, živio okrutni zmaj. Simbol zmaja nalazi se i danas u grbu grada, a spomenik zmaja podignut je na glavnom trgu.

Zmaj oduvijek predstavlja simbol zla, npr. za snažan potres u Čakovcu okrivljeno je buđenje pozoja. Slikar Ivan Ranger na freski u svetištu kapele sv. Jurja, prikazuje sv. Jurja, simbol Dobra, kako bdije nad čitavim krajem, a zmaj, simbol Zla, mu je pod nogama.