KARDINAL JULES MAZARIN

Rođen je kao Giulio Raimondo Mazarini u Pescini u Italiji. Mazarin nikada nije zaboravio da svoj životni put može zahvaliti pokroviteljstvu državnog dužnosnika Fillipa I.Colonna, koji je njegovog oca Pietra, notara s vezama, oženio u otmjenu porodicu Buffalini u Umbriji. Mazarini je otišao u Rim i dospio do Pariza u funkciji papinskog izaslanika. Kao diplomata i političara zapazio ga je kardinal Richelieu, moćni i utjecajni ministar vanjskih poslova Luja XIII, te ga primio u svoju službu. Giulio Mazarini promijenio je državljanstvo i ime i postao je Jules Mazarin

Poslije smrti Richelieua 1642. godine Mazarin je naslijedio položaj svog mentora i ostao do svoje smrti ministar vanjskih poslova i za vrijeme vladavine Luja XIV. Zapamćen je kao kolekcionar umjetnina i dragulja, posebno dijamanata,i drugih dragocjenosti. Bogatstva, kojeg se dočepao, velikim dijelom slao je svojoj obitelji u Italiju. Svoju čuvenu zbirku „Mazarinovi dijamanti“ poslije smrti zavješao je Luju XIV. Njegova osobna biblioteka izvorište je Bibliotheque Mazarine u Parizu.

Svoju funkciju obavljao je vrlo uspješno i korisno za Francusku. Tajne diplomatske odnose i razgovore vodio je i sa braćom Zrinski.

Poslije njegove smrti njegovu funkciju kao veliki apsolutista preuzeo je francuski kralj Luj XIV.