Djela

Marjan Krajcer-Vitez

 AUTOR I PRODUCENT

AKCIJSKA AVANTURA

Ubijeni tajni agent saznao je da je međunarodna zločinačka organizacija "PHOEBE" u Južnoj Americi otvorila novi ogranak. Miss Samantha povjerava svom specijalnom agentu Rogeru Greenu razotkrivanje ogranka, otkrivanje identiteta vođa i, ako je moguće, likvidaciju i uništenje njihove baze. Napominje da tamo djeluje njihov neotkriveni doušnik čiji je identitet znao domišljato usmrćeni agent.

Roger Green odlazi u mjesto Caragua na obali Tihog oceana i tamo upoznaje bjelokosog Vernera Van Gotha, vlasnika plantaže "Acungas" na ušću rijeke Muayas, ljepotica Luisu i strastvenu Konchitu. Plantažom upravja debeljuškasti Xavier i opaki Yuma, atleta obrijane glave i s ožiljkom na licu od nosa do lijevog uha. Omiljena zabava Yume je kažnjavanje neposlušnih indijanaca lagano spuštanje u bazen s piranhama ili borba u kavezu u koji borcima vezanim lancem i mačetom u ruci puštaju na početku dvoboja crnu mambu.

U lučicu Carague doplovi malom jahtom nasmijani Philipe Lamaine, a tamo se pojavi i crni Sambene Mkiba, koji za sebe tvrdi da je lovac iz Kenije. Roger se predstavlja kao plaćeni ubojica na odmoru koji traži novu narudžbu.

Tko je zapravo Adrien Gull, čovjek poznat po nadimku "Doktor"?

Počinje turbulentna avantura neprestane akcije i otkrivanja pravih likova i njihovih namjera. Akcije pod vodom, na tlu plantaže i preko visećeg mosta, u lučici i zdanjima gradića, te u zraku - napeto i uzbudljivo od prve stranice do eksplozivnog završetka.


PRVI ODLOMAK ROMANA "ZMIJA U KAVEZU"

1.

Sidney Pyles zastao je ispred velikog ogledala u ulaznom holu svoje vile i kritički osmotrio svoj lik. Podebelo tijelo srednje visine s ćelavom glavom izgledalo je sasvim pristojno u tamnom odijelu posebno krojenom za vlasnika. Preplanulo mesnato lice razvuklo se u osmijeh zadovoljstva izgledom iako su male oči žmirkale iza naočala zbog uznemirenosti koja je mučila tog čovjeka posljednjih dana. Na svijetlu košulju svezao je tamnu kravatu zbog važnosti sastanka na koji se uputio. Nakon dramatičnog povratka iz Južne Amerike u svom rodnom Los Angelesu osjećao se puno ugodnije i sigurnije. Pa ipak...dva tjelohranitelja, koja su ga strpljivo čekala uz izlazna vrata, svjedočila su o opreznosti koja nije nikad suvišna.

- U redu, momci! Možemo krenuti! -  rekao je Pyles nastojeći da mu glas izražava spokojnu odlučnost.

Dva muškarca u sivim odijelima bila su po svemu neupadljiva. Bili su gotovo iste visine i imali bezizražajna lica. Jedina razlika među njima bila je ta što je jedan od njih imao tamne naočale. Taj je polako otvorio masivna vrata i izašao iz vile. Drugi muškarac pričekao je par sekundi te je i on izašao davši znak Sidneyu Pylesu.

Vila debeljuškastog muškarca nalazila se na brežuljku na rubu Los Angelesa. To nije bio najelitniji kvart, ali je u njem bilo vrlo ugodno stanovati za ono malo vremena koliko je Pyles provodio kod kuće. Čitav brežuljak urbaniziran je ne tako davno tako da na njem nije bilo kuće starije od šest godina. U nizu vila, kojem je pripadala i Sidneyeva zgrada, cesta je pravila krug i vraćala se niz brežuljak. Na kružnom prostoru kojeg je okvirivala cesta uređen je travnjak sa nekoliko stabala koji su djeca iz susjednih vila koristila za zajed­ničku igru.

Tog prijepodneva također je bilo djece na travnjaku koja su se zabavljala bacanjem frizbija, plastičnog letećeg tanjura. Uz djecu su bile i dvije djevojke, svaka na jednom kraju travnjaka, koje su sudjelovale u veseloj igri djece.

Tu idliličnu sliku zapazio je Pyles dok se brzo kretao za tjelohraniteljem stazom prema cesti na kojoj je čekao široki crni „Chevy“. Drugi tjelohranitelj stajao je već sa druge strane limuzine te pažljivo osmatrajući okolinu i držeći ruku na boku, osiguravao svoju stranu. Sidney i njegov pratilac brzo su prišli do automobila i, dok je pra­tilac otvarao vrata limuzine, Pyles iznenada začuje tiho lepetanje u zraku.

- Hej, mister?

Sidney Pyles registrirao je nekoliko stvari istovremeno. Bio je to glas mlade plavokose djevojke s ruba travnjaka koja mu je veselo domahivala. Ono tiha lepetanje u zraku potjecalo je od plastičnog tanjura zvanog frizbi koji se brzo okretao i spuštao o blagom luku točno prema debeljuškastom muškarcu. Sidney instiktivno ispruži ruku i uhvati igračku. Sve se to odigralo u trenu pred iznenađenim Pylesovim tjelohraniteljima.

- Bravo, mister! Vratite nam igračku, molim? - dovikivala je djevojka s ruba travnjaka, veselo se osmjehujući.

Sidney joj uzvrati osmijeh i, snažno zamahnuvši rukom, baci frizbi preko automobila u pravcu djevojke. Ona načini tri koraka natraške i frizbi padne na travu pred nju.

- Hvala,mister! Nemojte se ljutiti!

Pyles odmahne rukom i uđe u automobil. Njegov pratilac s naočalama sjedne za volan, a drugi do njega. Velika crna limuzina krenula je brzo i uskoro se spustila s brežuljka.

Tri muškarca iz crnog „chevya“ nisu mogla vidjeti kako se djevojka sagnula nad frizbi koji je ležao u travi i pažljivo ga osmotrila. Zatim ga je uhvatila s dva prsta i strpala u kožnu torbicu koju je podigla s trave. Osvrnula se naokolo i odmah žurno napustila travnjak na kome su djeca i dalje radosno uzvikivala igrajući se plastičnim tanjurom.

Nitko osim djevojke nije znao da su se na frizbiju, koji je ona nosila u kožnoj torbici, nalazile sitne iglice premazane jakim otrovom.

- Zar nije vruće u automobilu? - pitao je tog trena Pyles dok su skretali na glavnu prometnicu. Dva muškarca na prednjem sjedalu nisu odgovorila. Sidney tek tada primjeti na dlanu desne ruke dvije sitne ogrebotine. Nejasna slutnja pojavi se u njegovoj glavi, no bilo je prekasno. Tijelo mu obuzme vrućina i počne ga naglo gušiti. Grčevito se zgrabio za okovratnik košulje i počeo ga kidati uz muklo roptanje. Pratilac sa prednjeg sjedišta naglo se okrene ka Pylesu i zgranuto se zagleda u njegovo tamnocrveno lice. Sidney se strahovito grčio na sjedalu i kidao košulju.

- Prokleto...uspjeli su...oooh!

Glas mu je bio mutan i s naporom je izgovarao svaku riječ. U posljed­njim trenucima uhvatio je tjelohranitelja za ruku i uspio promucati:

- Njihov...čovjek...je...oh...smrt...u...Caragui...

Poslije toga još jednom se zgrčio i klonuo na sjedalo. Muškarac sa prednjeg sjedala zapanjeno ga je gledao. Okrenuo se prema vozaču i drhtavim glasom prozborio:

- Jimmy? On je mrtav!...Shvaćaš li to? Pyles je gotov!