Albrecht von Wallenstein

CARSKI VOJSKOVOĐA

Rođen je i odgojen u češkoj protestantskoj sredini. Godine 1604. stupa u službu Habsburgovaca i učvršćuje svoj položaj prelaskom na katolicizam. Ističe se kao sposoban vojskovođa i dolazi do čina generala i postaje vojskovođa katoličke lige u tridesetogodišnjem ratu. Pošto je pridonio porazu čeških pobunjenika na Bijeloj Gori, dolazi u posjed 68 imanja pobunjenika, a 1624. godine stekao je naslov vojvode od Friedlanda.

U ratu protiv Danske Wallenstein je pomogao caru Ferdinandu II sa plaćenićkom vojskom od 40.000 vojnika. Kao vrhovni zapovjednik carske vojske ostvario je niz pobjeda nad protestantskim knezovima i nad danskim kraljem Kristijanom IV. Posjede i naslove proširio je na vojvodstvo Mecklenburg i kneževinu Sagan. U borbama protiv Turaka, kao i u tridesetogodišnjem ratu, zapovijedao je i hrvatskim konjanicima.

Bio je lakom čovjek, ohol, tašt i beskrupulozan, željan slave i moći. Nezadovoljni njegovim neutaživim egoizmom i pokušajima prigrabljivanja što veće vlasti, suparnički knezovi katoličke lige u Regensburgu, na saboru izbornih knezova, oduzeli su mu 1630. godine vrhovno zapovjedništvo. Pozvan od Ferdinanda III vratio se pošto je car pristao na sve njegove uvjete, da mu pomogne u boju protiv Šveđana koji su nadirali kroz Njemačku. Poslije izgubljene bitke kod Lutzena povukao se na svoje posjede u Češkoj i počeo rovariti u nakani osvajanja vlasti. Proglašen je veleizdajnikom i car je poslao tri asasina, koji su ga ubili zajedno s ostalima koje su zatekli u kući u Egeru.

Braća Nikola i Petar Zrinski pamtila su ga kao ubojicu njihovog oca Juraja, kojeg je dao otrovati  za predaha bojevanja  protiv Turaka u Požunu. Učinio je to zbog primjedbe Juraja u jednom boju s Turcima. Rekao mu je neka vidi kako se Turcima sjeku glave, a kada je ovaj odgovorio da je vidio mnogo turskih odsječenih glava, Juraj mu  je odgovorio da ih nije sam odsijekao. To je bilo dovoljno da ga dade otrovati, što govori puno o egoističnoj, častoljubivoj i pokvarenoj naravi carskog vojskovođe.